شناخت انواع موتور دستگاه جوجه کشی
برای تبدیل تخم نطفه دار به جوجه در دستگاه جوجه کشی به 4 عامل اکسیژن ، دما ، رطوبت و چرخش نیاز می باشد.
از 4 عامل لازم برای تبدیل تخم نطفه دار به جوجه چرخش تخم ها یکی از مهمترین عامل ها می باشد. چرخش تخم ها در ماشین های جوجه کشی توسط راک و یا تورنر دستگاه انجام می شود. اگر علاقه مند به ساخت دستگاه جوجه کشی هستید و یا تعمیر کار دستگاه جوجه کشی هستید و یا قصد خرید یک دستگاه جوجه کشی را دارید این مقاله ( آشنایی با انواع موتور دستگاه جوجه کشی ) را مطالعه کنید تا یک حرفه ای شوید.
گردش منظم تخم های داخل دستگاه، مانع از چسبندگی سطح زرده به یک قسمت از پوسته تخم مرغ می شود. چنانچه زرده به پوسته بچسبد اختلالاتی در رشد جنین ایجاد می شود و اگر جنین به رشد خود ادامه دهد و حتی برخی از جوجه ها متولد هم شوند به دلیل عدم توانایی برای کشیدن کامل کیسه زرده به داخل ناف، باعث عفونت بند ناف جوجه شده و در ساعات اولیه پس از تولد جوجه ها تلف می شوند.
در گذشته چرخش تخم ها در دستگاه جوجه کشی توسط اوپراتور و با دست 4 تا 6 مرتبه در طول شبانه روز انجام می شد و در بهترین حالت راک ها با کمک اهرمی توسط کاربر از بیرون دستگاه جوجه کشی تغییر وضعیت پیدا می کرد. اما دستگاه های امروزی کاملا اتوماتیک بوده و با کمک موتور گیربکس ها چرخش انجام می شود.
به طور معمول در هر 24 ساعت حداقل 6 بار ( هر 4 ساعت یک بار ) جا به جایی تخم مرغ لازم می باشد ولی برای حداکثر آن محدودیتی نیست و می توان حتی هر چند دقیقه یک بار این کار ار انجام داد و یا با سرعت های خیلی آهسته و نا محسوس به طور دائم چرخش برقرار باشد.
در اکثر دستگاه های جوجه کشی تورنر یا راک دستگاه جوجه کشی نیروی لازم برای حرکت کردن را از موتور گیربکس الکتریکی مخصوص دستگاه جوجه کشی دریافت میکند. در برخی مدل های صنعتی و ظرفیت خیلی بالای تعداد تخم، تورنر ها با جک های مکانیکی پنوماتیکی، برقی و یا هیدرولیکی حرکت می کند.
موتور دستگاه جوجه کشی بر اساس ظرفیت دستگاه و میزان فشار وارده به گیربکس توسط طراح و سازنده دستگاه جوجه کشی انتخاب می شود. هر چقدر سیستم مکانیک دستگاه و طراحی راک از مکانیزم دقیق تری برخوردار باشد، فشار کم تری به چرخ دنده های گیربکس موتور وارد خواهد شد.
پس از طراحی اصولی راک کیفیت گیربکس و نوع چرخ دنده ها اهمیت دارند. چرخ دنده ها باید متناسب با فشار وارده و مدت زمان تحت فشار واقع شدن انتخاب شوند. این که بگوییم چرخ دنده از جنس پلاستیک و فلز و یا برنج کدام بهتر است منطقی نیست هر کدام به جای خود اگر درست استفاده شوند می توانند کارآمد و مفید باشند. اما جایی که لازم است از چرخ دنده فلزی استفاده کنیم باید ببینیم کیفیت چرخ دنده در چه سطحی است. مثلا یک چرخ دنده فلزی که با تکنولوژی متالوژی پودر آهن ساخته شده به مراتب ضعیف تر از یک چرخ دنده پلاستیکی می باشد.
گیربکس ها باید به حدی قوی باشند تا هنگام توقف موتور فشار وارده از طرف راک و شانه ها موجب حرکت چرخ دنده ها نشوند و در واقع هنگام توقف در حالت ترمز باشند.
موتورهای دستگاه جوجه کشی در دورهای 2.5 دور در دقیقه تا 1 دور در هر 4 ساعت در دنیا با ولتاژ های 12 تا 220 تولید می شوند. برای چرخش موتور لازم است تا سیستم کنترل در زمان های مشخص فرمان روشن و خاموش را به موتور بدهد. بدین منظور سیستم کنترل دستگاه جوجه کشی مجهز به یک تایمر قابل تنظیم بر اساس مدت زمان لازم برای گردش به ثانیه و مدت زمان توقف به دقیقه می باشد.