موتور DC چیست و تفاوت آن با موتور AC
موتور DC دستگاهی است که از طریق نیروی الکترومغناطیسی انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند. اجزا اصلی موتور DC، روتور، استاتور و کموتاتور هستند. استاتور یک آهنربای ثابت است و کوتاتور سیم پیچی است که با عبور جریان به آهنربای الکتریکی تبدیل شده و از طریق کموتاتور قطب های مثبت و منفی آن تغییر میکنند.
تفاوت موتورهای AC و DC در تغذیه آن ها است. موتور AC با جریان الکتریکی متناوب کار میکند و موتور DC با جریان الکتریکی مستقیم. مولفه های اصلی برق DC ولتاژ و جریان هستند اما در برق AC با توجه به تغییر مداوم قطب های مثبت و منفی علاوه بر ولتاژ و جریان فرکانس هم ذخیل است.
این تفاوت سبب شده تا نحوه کنترل سرعت و تولید گشتاور در این دو نوع موتور متفاوت از هم باشد. برای کنترل سرعت موتور DC از کنترلر استفاده میشود که روشی آسان و کم هزینه است اما برای کنترل سرعت موتور AC نیاز به اینورتر است که روشی گران است اما باعث صرفه جویی در مصرف انرژی میشود.
انواع الکتروموتور DC
موتورهای DC را میتوان به سه دسته براش، براشلس و سرو تقسیم کرد.
- موتور DC براش: در این نوع موتور، در کموتاتور تکه هایی از جنس کربن وجود دارد که به آن ها براش یا جاروبک گفته میشود. از ویژگی های این نوع موتورها میتوان به قیمت پایین، ابعاد کوچک و کنترل آسان اشاره کرد. همچنین این نوع موتورها رایج ترین نوع هستند.
- موتور DC براشلس: این نوع از موتورها به دلیل حذف جاروبک، از طول عمر بیشتری نسبت به موتور DC براش برخوردار هستند و از قیمت بالاتری هم برخوردار اند. در این نوع موتورها قسمت ثابت موتور، هسته موتور است و این پوسته است که میچرخد.
- موتور DC سرو: نوع خاصی از موتور DC براش است که از فیدبک موقعیت در شفت روتور برخوردار است در نتیجه میتواند عمل کنترل موقعیت را به دقت انجام دهد.